Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak chudá holka k práci přišla a zavčasu z ní odešla

Pro matku samoživitelku není snadné najít v dnešní době práci. Když už práci najde, je o to těžší z ní dobrovolně odejít. Ale v životě existují i jiné hodnoty než peníze...

Jsem obyčejná máma samoživitelka, která na seriózních státních univerzitách vystudovala dva bakalářské humanitní obory, ale nestihla dostudovat magistra. Pracovala jsem příležitostně při studiích, většinou dobrovolně, protože kariéra nebyla nikdy alfou a omegou mého života a nejsem zvyklá utrácet za zbytečnosti. Z převážně studijních cest do Indie jsem si přivezla živý suvenýr a po čtyřech letech na rodičovské „dovolené“ rapidně klesla moje atraktivita na českém trhu práce. 

Šest měsíců jsem rozesílala životopisy kamsi do éteru, odkud alespoň zřídka přišla odpověď, byť negativní. Zúčastnila se pár slibných pohovorů zakončených rozpačitým rozhodnutím, že jsem pro danou práci vzdělaná buď málo, nebo moc.  Navíc neochota úřadu práce proplatit mi jakýkoli rekvalifikační kurz a následná duševní i materiální mizérie mě dohnaly k tehdy spásnému rozhodnutí upsat se k práci prodavačky v německém obchodě s doplňky do bytu a spoustou dalších cetek.

Manažerka obchodu se sice divila, proč chci se svým vzděláním a malým dítětem prodávat v maloobchodě, navíc ve velkém nákupním centru, kde mají obchody otevřeno i v neděli do 21 hodin, ale já tehdy hrdě a upřímně prohlásila, že jsem ráda za práci a potřebuji peníze. Už po prvním měsíci mi však došel hlubší smysl jejího údivu.

Přesto jsem za tuto zkušenost vděčná, za možnost zakusit na vlastní kůži „otročinu“ ve velkém nákupním centru, kde lidé pracují od rána do večera v klimatizovaných kobkách a pod umělým osvětlením, takže po střetu s denním světlem mžourají jako krtci (ani make-up totiž nedokáže skrýt vyprahlý pohled). Musejí po celou pracovní dobu poslouchat kromě pípání pokladen, vrčení nákupních vozíků a šumu lidského davu proplouvajícího spletitými chodbami také reklamní spoty hraničící s vymýváním mozků, tudíž večer už asi nemají chuť začíst se do knihy a zmůžou se leda tak na „čumění na bednu“ nebo lamentování nad životem s půllitrem v ruce. A to všechno za mzdu okolo 90 Kč hrubého na hodinu.  Navíc zázemí pro zaměstnance obchůdků je co do místa velice úsporné, v mnoha případech spíše smradlavé a zaprášené skladiště než místo, kde by si člověk mohl v klidu odpočinout a najíst se jinak než ve stoje či s talířem na klíně, proto jsem po dvou týdnech „stolování“ v práci začala mít střevní potíže a cítila se slabá jako moucha.

Pokud navíc pracujete v německém obchodě podle „pintlich“ pravidel, tak vám nikdo nepromine ani minutu z pracovní doby, kdy musíte být vzorně nastoupená v pracovním mundúru s úsměvem na tváři, být zákazníkům po ruce, ale nevnucovat se, a co je nejhorší, neustále budit dojem zaneprázdněné prodavačky, i když v obchodě není ani noha. To v praxi obnáší opětovné leštění nablýskaných talířů a skleniček, přerovnávání vyrovnaných fotorámečků a krabiček, aranžování naaranžovaných květin… Běda, když jsou ruce v kapsách nebo oči v nějaké knize či časopise, jelikož prostřednictvím kamer monitorujících prostory obchodu vás „velký bratr“ či „velká sestra“ s pobavením a trautemberkovským syndromem skoro pořád sledují! Mobilní telefon je naprosté tabu, takže coby matka se během pracovní doby jen spoléháte na perfektní servis všech učitelek ve školce a dobrovolných hlídačů pomahačů, protože třeba v neděli se za jedenáctihodinovou pracovní dobu k telefonu s výjimkou dvou půlhodinových pauziček nedostanete. Zajímavá situace nastává i v případě, kdy je v obchodě prodavačka sama, většinou pozdě večer nebo o víkendu ráno, a potřebuje na záchod. To pak musí sesunout mříž před obchodem a upevnit na ni cedulku s časem, po který bude obchod uzavřený. A jako na potvoru se obvykle vynoří netrpělivý nebo nakvašený zákazník, který se podivuje vaší ležérní morálce.

Abych nebudila příliš negativní dojem, musím uznat, že jsem se naučila i spoustu zajímavých věcí! Třeba uzavírat pokladu, což může být dost stresující, když vám v devět večer chytrý pokladní systém vyjede pásku ukazující manko větší než 1 000 Kč a netušíte, kde se stala chyba. Při pečlivém a dosti otravném zapisování údajů o pohybu zboží, kolik bylo rozbito, vráceno či vyměněno, jsem si uvědomila, jaké trable působí nesvědomití zákazníci, kteří si kupují věci a priori s tím, že je mohou kdykoli vrátit nebo vyměnit. Všechno muselo být černé na bílém, nejlépe ve dvou kopiích, vyrovnané podle pravidel a snadno dohledatelné, aby na pracovišti vládl pořádek a zdánlivý klid a mír.

Mimo jiné mě během těch dvou měsíců zaujalo, za jaké produkty jsou Češi ochotni platit tak přehnané ceny! Ze svého platu jsem si mohla i s 15% slevou pro zaměstnance dovolit koupit tak akorát ubrousky za 20 Kč. Nejvíce na dračku šly kupodivu ty nejřvavější kýče. A světe div se, i malou dekoraci za 15 Kč lidé platí kartou, přičemž v 80% případů platila úměra čím menší částka, tím horší paměť na hesla…Běda, když se přetrhl bezkontaktní kontakt! To bylo zmatku a bědování…

Proto vás všechny, kteří jste dočetli až sem, prosím o soucit s prodavačkami v podobných obchodech. Většina z nich si jistě nestěžuje, protože je vděčná za práci, pár vydřených tisíc za měsíc a jakés takés životní jistoty. Ale jsem si jistá, že pracovní podmínky i stres, který si možná ani neuvědomují, se dříve či později podepíše na jejich zdraví tělesném i psychickém. Kdybych mohla, zrušila bych otevírací doby ve všech obchodních domech a nákupních centrech aspoň v neděli. Ekonomice by to nejspíš neprospělo. Ale jsou i země, třeba Bhútán, kde HDP není tak důležité jako „HDŠ“ – „hrubé domácí štěstí“.  A když generace současných třicátníků bude po statisících umírat v padesáti na rakovinu a další civilizační nemoci způsobené stresem, obezitou a vyhořením, nikomu to asi štěstí nepřinese. 

Autor: Štěpánka Burešová | úterý 2.2.2016 21:06 | karma článku: 34,49 | přečteno: 2329x
  • Další články autora

Štěpánka Burešová

Vzpomínáme... děkujeme...

Tragická událost vždycky změní a poznamená životy mnoha lidí. Před týdnem zahynul při pádu vrtulníku náš soused a kamarád z Jizerek, Michal Beneš. Svým krátkým příspěvkem mu chci aspoň veřejně poděkovat, protože si to zaslouží.

29.3.2019 v 20:56 | Karma: 24,35 | Přečteno: 685x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Burešová

Kde se bere inspirace...

Jsem člověk tvůrčí, který volné chvíle rád věnuje malbě, kresbě, psaní...A říkala jsem si, kde se jen v záplavě každodenních starostí bere inspirace...?

18.5.2018 v 10:47 | Karma: 9,10 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Burešová

Za co vděčím Formanovi...

Za nejkrásnější platonickou lásku v životě. Z filmu Amadeus mi stačilo vidět posledních asi deset minut, přeskočila jiskra a v mém tehdy pubertálním srdci se rozhořela vášeň a touha po poznání.

19.4.2018 v 20:56 | Karma: 19,23 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Burešová

Porod dobrý, všechno dobré?

Jsou ženy, které si porod doslova užijí, někdy i s partnerem „při tom“. S radostí se mezi takové šťastlivkyně přidávám. Porodem však hodně starostí končí i začíná. A podcenit šestinedělí se vůbec nemusí vyplatit...

12.3.2018 v 9:29 | Karma: 15,24 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ona

Štěpánka Burešová

Nestát, nekoukat, neblábolit...

Naposledy jsem si novoroční předsevzetí dala před deseti lety a letos se k tomuto nešvaru vrátila. S trochou nadsázky, podíváte-li se na moje příjmení. V roce 2018 se snažím nestát, nekoukat, a hlavně NEBLÁBOLIT.

15.2.2018 v 8:53 | Karma: 12,33 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 729x
Jsem neobyčejně obyčejná žena, máma a tvůrčí bytost, které vytváření dobrých dojmů a věcí přináší největší radost.

Seznam rubrik