Jak si vyrobit mechový svícen za pár korun

23. 11. 2016 14:59:35
Zimní čas, kdy venku vládne mráz a dlouhé noci probouzejí temno v nás, si můžete prozářit a prohřát přírodním svícínkem z mechu a kůry. Svícen nejen krásně voní, ale při pravidelném kropení vydrží i celý rok.

Jeho výrobu zvládnou i zručnější děti, tak s chutí do toho!

Budete potřebovat zajít do lesa na mech (hodí se spíše tvrdší mechové „koláčky“ ze skal než mech rostoucí na zemi) a kůru (nemusíte stromy obřezávat a pracně kůru sloupávat, stačí si najít nějaký poražený strom nebo odpadlé kousky kůry různě po lese).

Pak si koupíte nějaký výtečný plísňový sýr v krabičce (ideálně větší camembert), na kterém si pochutnáte a krabička s víčkem vám vystačí na dva svícínky. Poté budete potřebovat přírodní provázek (případně delší lýko), malou svíčku a další přírodní materiály na dozdobení (skořápky ořechů, suché plody z lesa ...). Pro méně zručné doporučuji i lepidlo (tekuté v tubě) a nůžky.

Nejprve si natrhejte nebo nastříhejte kůru na pláty dostatečně dlouhé a tak akorát široké, abyste jimi obtočili celý obvod krabičky. Pak plát kůry připevněte pevně utaženým provázkem, můžete pro jistotu i podlepit.

Poté naaranžujte do krabičky mechové „polštářky“, aby krabičku hezky vyplnily.

Na mech posaďte svíčku a můžete dozdobit dle vlastní fantazie...

Autor: Štěpánka Burešová | středa 23.11.2016 14:59 | karma článku: 13.26 | přečteno: 576x

Další články blogera

Štěpánka Burešová

Vzpomínáme... děkujeme...

Tragická událost vždycky změní a poznamená životy mnoha lidí. Před týdnem zahynul při pádu vrtulníku náš soused a kamarád z Jizerek, Michal Beneš. Svým krátkým příspěvkem mu chci aspoň veřejně poděkovat, protože si to zaslouží.

29.3.2019 v 20:56 | Karma článku: 24.20 | Přečteno: 659 | Diskuse

Štěpánka Burešová

Kde se bere inspirace...

Jsem člověk tvůrčí, který volné chvíle rád věnuje malbě, kresbě, psaní...A říkala jsem si, kde se jen v záplavě každodenních starostí bere inspirace...?

18.5.2018 v 10:47 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 155 | Diskuse

Štěpánka Burešová

Za co vděčím Formanovi...

Za nejkrásnější platonickou lásku v životě. Z filmu Amadeus mi stačilo vidět posledních asi deset minut, přeskočila jiskra a v mém tehdy pubertálním srdci se rozhořela vášeň a touha po poznání.

19.4.2018 v 20:56 | Karma článku: 18.60 | Přečteno: 321 | Diskuse

Štěpánka Burešová

Porod dobrý, všechno dobré?

Jsou ženy, které si porod doslova užijí, někdy i s partnerem „při tom“. S radostí se mezi takové šťastlivkyně přidávám. Porodem však hodně starostí končí i začíná. A podcenit šestinedělí se vůbec nemusí vyplatit...

12.3.2018 v 9:29 | Karma článku: 14.94 | Přečteno: 632 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Jitka Pozděnová

Jak to vykvetlo.

Je zelený čtvrtek před velikoncema a u nás v domě pro krásno všechno dávno krásně kvete. V rákosu u našeho rybníčku hnízdí kačenka, srny se každé ráno pasou u nás na pozemku a ptáčci zpívají v lese u domu svůj koncert.

18.4.2019 v 11:24 | Karma článku: 5.82 | Přečteno: 135 | Diskuse

Libor Čermák

Inlajnový duch: Jak David učil kluky plesést pomlázky

Zatímco se Rosťa učil od Davida na bruslích brzdit, z města do parku na inlajnech přijel i jeho kamarád Martin. Rosťa totiž kvůli jeho novému přátelství zapomněl, že se s Martinem dohodli, že půjdou na vrbové proutí.

14.4.2019 v 5:46 | Karma článku: 5.64 | Přečteno: 117 |

Jaromír Tichý

Dezertní vína - 1. díl: různá přírodní, přirozeně sladká, nefermentovaná...

Děkuji za pozitivní ohlasy na články o dolihovaných vínech. Dle přání pokračuji dál v kategorii dezertních vín. Podíváme se na přírodně sladká vína obecně a ve 2. díle pak samostatně na to ve střední Evropě nejslavnější - Tokaj!

11.4.2019 v 13:52 | Karma článku: 9.95 | Přečteno: 214 | Diskuse

Jaromír Tichý

Dolihovaná vína - 2. díl: Dáte si vermut?

Pili jste v mládí "činzáno"? A nebyl to jenom šikovným hospodským - třeba tím, co ho hrál Jiří Kodet ve Vrchní, prchni - dobře vychlazený tuzemský Metropol? Obojí je možné. Vermut je ovšem mnohem širší pojem...

4.4.2019 v 13:22 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 336 | Diskuse

Zbyšek Hlinka

Nevařme s Babicou, ale s Hlinkou

Někteří možná zavětří, že to může být ve stylu - když nemáte vývar, dejte tam pivo. Kdo zná dobře mé blogy, měl určitou šanci si to tipnout. Pokud si něco takového tipnul, udělal správně.

1.4.2019 v 20:06 | Karma článku: 14.07 | Přečteno: 379 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 653

Jsem neobyčejně obyčejná žena, máma a tvůrčí bytost, které vytváření dobrých dojmů a věcí přináší největší radost.

Najdete na iDNES.cz